Vrste ljubezni


Ljudje živimo na različnih razvojnih stopnjah, zato vse stvari dojemamo različno. Tako je tudi pri ljubezni. Obstajajo tri stopnje le-te.

  1. TELESNA LJUBEZEN

Prva stopnja je telesna ljubezen. Na tej nam je najpomembnejše, da zadovoljimo svoje (telesne) potrebe. Delujemo po načelu: VSE OZ. VSI SLUŽIJO MENI.

2. LJUBEZEN DO DRUGIH

Ljubezen do drugega je višja stopnja ljubezni. Na tej ravni verjamemo, da je vse, kar obstaja, dobro. Zato pomagamo vsemu in vsem. Gre torej za zadovoljevanje potreb drugih, pri čemer pa tudi sami ob tem čutimo zadovoljstvo. Delujemo po načelu: JAZ SLUŽIM VSEM.

3. LJUBEZEN DO IZVIRA

Najvišja stopnja ljubezni pa je ljubezen do Izvira. Na tem nivoju delujemo po načelu: JAZ SLUŽIM IZVIRU.

Na tej ravni spoznamo, da je Izvir v svojem življenju prehodil pot od Boga, preko smrtnika do Večnega Boga (o tem sem že govorila v svojih člankih), zato je v svojem življenju naredil tudi veliko napak. Tako ni vse, kar obstaja, dobro, ampak obstaja dobro in zlo. Ker pa napake neizbežno vodijo v pogubo, Izvir ne ljubi (več) vsega, kar obstaja, ampak le tisto, kar je zanj dobro in ga vodi v življenje. Zlo v vseh oblikah pa je treba izničiti oz. preprečiti.

SMO NA RAZLIČNIH RAZVOJNIH STOPNJAH

Tisti, ki so na stopnji telesne ljubezni, ne razumejo tistih, ki so na stopnji ljubezni do drugih, ti pa ne tistih, ki so na stopnji ljubezni do Izvira. A šele na tej zadnji stopnji vse stvari lahko vidimo z očmi Izvira, tistega, iz katerega vse izhaja in v katerem vse obstaja, tudi vsak od nas, in dojamemo, da je:

ljubezen do dobrega dobro,

ljubezen do zla slabo,

sovraštvo do dobrega slabo in

sovraštvo do zla dobro.

Zato tudi sama danes ne zagovarjam več stališča, da je vse, kar obstaja, dobro, ampak to, kaj je dobro in kaj slabo, presojam z očmi Izvira. Tudi kar zadeva ljubezen. Prav tako pa se ne sprašujem več o tem, kaj lahko Izvir stori zame, ampak sama vsak dan po svojih močeh poskušam kaj storiti zanj, saj vem, da mi bo to bogato poplačano.


Komentiraj

Blog at WordPress.com.