Je bolečina naša rešiteljica?


Vsi si želimo v življenju biti srečni in brez bolečin. In vendar je prav bolečina tista, ki nam lahko celo reši življenje.

PRAG BOLEČINE

Ljudje smo različni, zato tudi bolečino zaznavamo različno. Nekateri med nami je dolgo ali pa sploh ne občutijo, kar je zanje pravzaprav slabo. Poznam gospo, ki je imela zelo visok prag bolečine, zato te nikoli ni občutila, nazadnje pa je umrla v slabega pol leta, ker je telo z bolečino ni PRAVOČASNO opozorilo na bolezen, raka, ki ga je nosila v sebi.

Po drugi strani pa obstajajo ljudje, ki bolečino občutijo zelo hitro, ker imajo zelo nizek prag tolerance zanjo. Mednje sodim tudi sama. Bolečino tako zaznam zelo hitro, zato zelo hitro tudi vem, da je nekaj (z mano) narobe.

Poglejmo na primeru. V preteklosti sem imela velike probleme z zobmi, sive lase pa mi je povzročal zlasti eden med njimi. Vedela sem, da je nekaj hudo narobe, vendar pa me moja zobozdravnica ni resno jemala. Nekajkrat me je poslala na slikanje celotnega zobovja, ki ni pokazalo ničesar, zato tega, da me zob vseeno boli, sploh ni hotela slišati. Nikoli pa me ni poslala na lokalno slikanje tega zoba, kar je kasneje ob mojem vztrajanju naredil drug zobozdravnik. To je pokazalo obširno vnetje zobne korenine in kosti. Imela sem operacijo in kirurg je ugotovil, da tako hudega abscesa še ni videl, vnetje pa je bilo na takem mestu, da bi se kaj hitro lahko razširilo tudi na možganske ovojnice in celo na možgane. Tako me je bolečina in moje vztrajanje, da je nekaj hudo narobe, dejansko rešila hudih, celo usodnih posledic.

NE ZATIRAJTE BOLEČINE

Bolečina je mehanizem telesa, s katerim nas to opozarja, da je nekaj narobe, pravilno diagnosticiranje bolečine pa je podlaga za uspešno zdravljenje. Ko bolečino prepoznamo in si jo priznamo, se lahko začne zdravljenje, ko ugotovimo vzrok zanjo, pa lahko s pravilnim postopanjem tudi ozdravimo.

Če ostanemo kar pri zobobolu. Ko ugotovimo, da nas boli zob, lahko bolečino omilimo oz. zatremo s sredstvi proti bolečinam, toda če je zob gnil, s tem ne odpravimo vzroka. Zato bo ta gnil naprej in naslednjič bo bolečina še hujša, vnetje pa se bo širilo. Ko pa zob popravimo, smo odpravili vzrok za bolečino, vnetja več ni, napaka je POPRAVLJENA in zob in mi smo ozdravljeni.

VZROK ZA BOLEČINO JE VEDNO NAPAKA

Bolečina nam VEDNO pove, da je nekaj narobe, vzrok za bolečino pa je VEDNO napaka, ki jo moramo prepoznati in popraviti. Zato bolečina, naj si bo telesna ali duševna, VEDNO od nas zahteva ukrepanje. Če bolečino zatremo, če si lažemo, da je ni, da je vse v redu, da tako pač mora biti ipd., s tem ustvarimo blokado, ki onemogoča zdravljenje. Energija več ne teče in več ko je teh blokad in močnejše kot so, bolj bolezen in smrt v nas rasteta. In nekoč, ko je nepopravljenih napak preveč, kolabiramo in umremo. Bolečina pa je tista, ki nas SPROTI opozarja, da je nekaj narobe, zato je nikakor ne smemo prezreti in zanemariti. Prisluhnimo ji, saj z njeno pomočjo svoje napake lahko prepozna(va)mo in poprav(lja) mo, medtem ko nas nepopravljene napake neizbežno vodijo v bolezen in v smrt. Bolezen in smrt sta tako zlo, bolečina, ki nas nanju nezmotljivo opozarja, pa je za nas pravzaprav dobra. In tako je, čeprav je nihče ne mara in čeprav se sliši paradoksalno, bolečina dejansko naša prijateljica in celo rešiteljica.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: