Tudi sanje nam prinašajo odgovore


Že ‘primitivna’ ljudstva so vedela, da so sanje še kako pomembne za naše duševno in s tem tudi telesno zdravje, zahodni svet pa se je šele v novejšem času začel bolj poglobljeno in načrtno ukvarjati s proučevanjem tega fenomena.

VLOGA SPANJA IN SANJ

V spanju poteka regeneracija našega telesa in duha, pri čemer imajo sanje zelo pomembno vlogo. Znanstveniki so ugotovili, da so funkcije sanj zelo raznolike, odkrivajo pa vedno nove. Sanje imajo čistilno in razbremenilno vlogo. Z njihovo pomočjo se podatki, do katerih smo se ‘dokopali’ v budnem stanju, iz zavestnega dela možganov prenašajo v dolgoročni spomin, pri čemer se posamezne povezave lahko ohranijo ali pa uničijo, kar vodi v izboljšanje nekaterih spominov in izbris drugih. Če se to ne bi dogajalo, bi naši možgani ‘pregoreli’. V sanjah podzavestno rešujemo probleme, ki jih v budnem stanju nismo mogli rešiti. Sanje nas opozarjajo in vodijo, lahko pa tudi napovedujejo prihodnje dogodke (preroške sanje).

V spanju se vseskozi izmenjavajo dremež, rahel, globok in najbolj globok spanec ter faza REM (Rapid Eyes Movement; hitro premikanje oči), v kateri najpogosteje in največ sanjamo. Vseh pet faz spanja prestavlja en spalni cikel, cikli pa se ponovijo nekajkrat na noč. V najbolj globokem spanju se človek popolnoma izklopi, možganski valovi pa so izjemno počasni (medtem ko imajo delfini ves čas spanja odprto eno oko in budno eno polovico možganov).Proti jutru začnejo prevladovati rahel spanec, dremež in faza REM, v kateri je vzorec možganske aktivnosti podoben aktivnosti možganov v budnem stanju, vendar pa nas je takrat dejansko najtežje prebuditi. Zato tej fazi spanja pravimo tudi paradoksalno spanje. Sanjanje je v tej fazi zelo intenzivno in v enoti časa se zgodi ogromno stvari. Ker pa je dnevna zavest ‘ugasnjena’, lahko sanjamo tudi ‘nemogoče’ stvari.

Sanjamo vsi, vendar pa se večine sanj ne spomnimo. Tiste, ki pa se jih, pa so za nas pomembne.

KAKO DOBITI PRAVE ODGOVORE V SANJAH

Ljudje si ves čas postavljamo vprašanja, odgovore pa dobivamo na različne načine. Tudi preko sanj. 

Mnoge znane osebnosti so do svojih velikih odkritij prišle prav z njihovo pomočjo. Tako je A. Einstein teorijo relativnosti doumel v svojih sanjah. Mnogi skladatelji pa so svoje skladbe ‘slišali’ najprej v snu in jih šele potem zapisali.

Vendar pa so sanje aktivnost naših možganov, ki ne ločijo med tem, kaj je za nas dobro in kaj slabo. Zaradi izvirne napake vsi v sebi nosimo dobro (Življenje ) in zlo (Smrt). V spanju izklopimo svojo zavest, ne pa tudi Smrti, zato sanje, ki se jih ne spomnimo, lahko potekajo bodisi v korist Življenja bodisi v korist Smrti v nas. Tiste, ki se jih spomnimo, pa nam lahko prinašajo tudi napačna sporočila, ki nas vodijo v smrt, ne v življenje. K sreči pa je postopek, s katerim to anomalijo preprečimo, preprost. Z afirmacijo: Jaz sem Življenje in Nič Smrti pred spanjem Smrt v sebi izklopimo, vklopljeno pa ostane Življenje. Tako svojim možganom zavestno damo navodilo oz. ukaz, naj naše spanje in sanjanje potekata v korist Življenja v nas, ki nas vodi v življenje in ne v korist Smrti, ki bi nas vodila v pogubo.

VAŠA PODZAVEST SE V SANJAH OBRAČA NA VAS V VAM RAZUMLJIVEM JEZIKU

Sanje so za vsakogar unikatne. Vaša podzavest se v tistih, ki se jih spomnite, vedno obrača na vas v vam razumljivem jeziku, pri čemer za sporočanje ‘uporablja’ dogodke in osebe iz vašega življenja, vaša (spo)znanja in izkušnje. Zato ste edino vi sami tisti, ki svoje sanje lahko razumete in (si) jih pravilno razložite. Če bi iste sanje sanjal kdorkoli drug, zanj ne bi imele enakega pomena.

Sama sem z analiziranjem svojih sanj npr. spoznala, da mi pokojni oče vedno kaže poti, ki se mi odpirajo v življenju, pokojna mami pa me opozarja na nevarnosti, ki mi pretijo.  Kadar sanjam svoje pokojne kužke, je to zame vedno dobro. Kadar pa sanjam svoje sorodnike ali bivšo najboljšo prijateljico, ki so mi obrnili hrbet, ko sem njihovo tolažbo in podporo najbolj potrebovala, pa vem, da lahko pričakujem težave. A če bi mojega očeta ali mamo, moje sorodnike, mojo bivšo prijateljico ali moje pokojne pse sanjal nekdo drug, iz tega ne bi razbral ničesar.

Večina sanj poteka na simbolični in metaforični ravni, zato tudi le vsak sam ve, kaj mu določen simbol ali metafora pomeni. Sama imam svoje pokojne kužke oz. pse na splošno zelo rada, zato točno vem, da mi sanje o njih prinašajo dobra sporočila. Nekdo, ki jih ne mara, pa bo v psih videl prav nasprotno od mene. Kača, zlasti črna, meni pomeni bolezen in celo smrt. Žal se je to izkazalo kot resnično pri vseh mojih pokojnih najdražjih. Nekomu, ki jih ima rad, pa kače lahko pomenijo dobro. Zato mora vsak sam sestaviti svojo knjigo simbolov in metafor, svojo sanjsko knjigo.

SANJE NISO NAKLJUČNE

Nekateri verjamejo, da sanjam ni treba posvečati posebne pozornosti, saj so le posledica naključnega proženja nevronskih mrež v možganih v fazi REM. Sama pa sem ugotovila prav nasprotno. Zato tiste, ki se jih spomnim, dnevno analiziram. Z njihovo pomočjo preprečim marsikatero napako, ki bi jo sicer storila, ali pa se na ta način dokopljem do pomembnih spoznanj, ki me vodijo v življenju. Sanje tako niso nekaj naključnega, ampak so za naše zdravje in življenje še kako bistvene. Tiste, ki se jih spomnimo, pa nam prinašajo tudi pomembna sporočila. Ne spreglejte jih!


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: