Potreba po miru in temi je pokazatelj duhovne razvitosti


So ljudje, ki imajo radi svetlobo in hrup, res manj duhovno razviti kot tisti, ki ljubijo mir in temo?

ČEŠERIKA ALI EPIFIZA

Češerika, tudi češarika, je ime dobila po svoji obliki, ki spominja na češarek. Je žleza, ki sovpada z našo sedmo (kronsko) čakro in je najbližje osmi, zvezdni čakri, ki je naš Izvir. Zato je dejansko nekakšen most med nami in Njim. Vendar pa znanstveniki dolgo časa niso posvečali posebne pozornosti žlezi, ki se sicer nahaja v naših možganih, ki pa dejansko ni možgansko tkivo, saj nastane iz specializiranega tkiva v nebu zarodkovih ust, od tam pa se preseli v središče možganov. Šele z odkritjem melatonina, hormona, ki ga izloča češerika, se je to spremenilo in takrat je ta postala zanimiva tudi za znanstvena proučevanja.

HORMON TEME

Melatonin je pomemben hormon, ki skrbi za naše spanje in obnovo, skupaj z nekaterimi drugimi psihedeličnimi snovmi, ki jih izloča češerika, pa je odgovoren tudi za naše duhovno doživljanje. Vendar pa ga telo ustvarja samo v temi. Na svetlobi njegova produkcija usahne, pospeši pa se stvarjanje spolnih hormonov. Tako bi lahko rekli, da tema negativno vpliva na reprodukcijo, pospešuje pa duhovno doživljanje in regeneracijo, medtem ko svetloba negativno vpliva na duhovno doživljanje in regeneracijo, pospešuje pa reprodukcijo.

Zagovorniki celibata so prepričani, da spolna vzdržnost zmanjšuje produkcijo spolnih hormonov, na ta račun pa se naj bi se povečala produkcija snovi, ki so odgovorne za intenzivnejše duhovno doživljanje. Vendar pa je to dejansko odvisno od delovanja češarike, ki deluje kot ventil.  

Stalna prisotnost svetlobe zmanjšuje češeriko in jo blokira, medtem ko jo tema razširi in sprosti. S tem se podobno kot pri računalniku poveča njena ‘kapaciteta prenosa podatkov’. Povedano drugače. Tema spodbuja in omogoča močnejša duhovna izkustva. Ker se takrat izloči več melatonina in telesu lastnih psihedeličnih snovi, bomo svoje sanje doživljali intenzivneje. Če želimo doseči bogatejše duhovne izkušnje tudi v budnem stanju, pa je meditacije potrebno izvajati v temi (oz. vsaj z zaprtimi očmi). In v miru.

MIR

Hormoni namreč nastajajo po triažnem principu. Najprej nastanejo tisti, ki jih telo v tistem trenutku najbolj potrebuje za svoj obstoj, potem pa, če vse deluje v redu in so na voljo ustrezne surovine, tudi vsi ostali. Hrup povzroča stres, v taki situaciji pa se tvorijo predvsem stresni hormoni. Takrat se melatonin, tudi če je tema, ustvarja v manjšem obsegu ali pa sploh ne. Zaradi tega, ko ste v stresu, ne morete spati. Prav tako pa je v stanju stresa češerika kljub temi ‘zablokirana’, zato takrat ne morete imeti intenzivnih duhovnih izkušenj. Za bogato duhovno doživljanje je tako poleg teme nujno potreben tudi mir.

ŽELJA PO MIRU IN TEMI JE POKAZATELJ VISOKE DUHOVNE RAZVITOSTI

Če torej (tako kot jaz) potrebujete mir in temo, ni z vami nič narobe. Nasprotno. Želja po miru in temi dejansko dokazuje našo visoko duhovno razvitost, saj bomo prav zaradi njiju imeli več in bolj poglobljene duhovne izkušnje. In nasprotno. Bolj ljubite svetlobo in hrup, manj duhovnih izkustev boste imeli in manj bodo ta intenzivna. Ali pa jih sploh ne bo (tu gre seveda za svetlobo in temo v fizičnem smislu in ne v prenesenem pomenu, kjer svetloba pomeni dobro, tema pa zlo).


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: