Ima človek svobodno voljo?


Svoboda je pojem, ki si ga ljudje predstavljajo zelo različno. Vsi želimo biti svobodni, vendar pa za mnoge svoboda pomeni to, da delajo, kar hočejo. Pa je temu res tako?

KAJ JE SVOBODA

Poglejmo nekaj primerov.

  1. Boste skočili z nebotičnika, ker so vam za to ponudili milijon dolarjev?
  2. Boste svojega otroka, ki se z roko približuje razbeljeni plošči na štedilniku, pustili, da jo prime?
  3. Boste, čeprav ste nepoznavalec, šli v gozd, nabrali nekaj gob in jih pojedli?
  4. Boste prekoračili predpisano dozo zdravila in pojedli večkratni odmerek hkrati, da bo zdravilo hitreje delovalo in bolj zaleglo?
  5. Boste izzivali strupeno kačo?

V vseh teh primerih imate svobodno voljo, da se odločite, kaj boste storili. Vendar pa ste si svobodo glede delovanja omejili sami, saj vam znanje in zdrava pamet preprečujeta, da bi naredili karkoli. Zavedate se, da vam milijon dolarjev ne bo koristil, če boste skočili z nebotičnika, ker boste mrtvi. Če otroku ne boste preprečili, da bi prijel razbeljeno ploščo, se bo hudo opekel, lahko pa bo tudi celo življenje invalid. Z uživanjem nepoznanih gob tvegate, da bo med njim tudi kakšna strupena. Prevelika doza zdravila pa lahko povzroči hude, celo usodne posledice, kar velja tudi za ugriz strupene kače.

Po drugi strani pa je vprašanje, ali bi želeli živeti v družbi, v kateri je vse dovoljeno. V kateri torej velja popolna svoboda in lahko vsak dela, kar hoče. V kateri vas lahko nekdo ubije, ker mu niste všeč. Ali vas kadarkoli in kjerkoli oropa, ker potrebuje denar. Ali pa vam nekaznovano ukrade avto, vas zlorabi … Bi se v taki družbi res počutili svobodne? Ali pa bi tako ‘ureditev’ poimenovali z nekimi drugimi besedami? POPOLNA ANARHIJA.

Iz naštetih primerov vidimo, da NAM MNOGOKRAT PARADOKSALNO PRAV OMEJEVANJE SVOBODE OZ. PREPOVED, DA DELAMO, KAR HOČEMO, OMOGOČA SVOBODO, MEDTEM KO PRETIRANA, NEOMEJENA IN NEKONTROLIRANA SVOBODA VODI V ANARHIJO, LAHKO PA CELO V SMRT. Prav tako pa obstaja pomembna visoka korelacija, če ne kar korelacija 1 (popolna korelacija), med znanjem, redom in svobodo. ČIM VEČJA STA ZNANJE IN RED, TEM VEČJA JE TUDI SVOBODA, PA ČEPRAV TO POMENI, DA NE MOREMO OZ. NE SMEMO DELATI, KAR HOČEMO.

POMEMBNE SO POSLEDICE ODLOČITEV

Vsak človek ima svobodno voljo, da se odloča, kako bo živel, vendar pa imajo vse njegove odločitve tudi posledice. Danes celotno človeštvo živi na pomembni prelomnici. Izvir (Narava, Vesolje, Obstoj), iz katerega izhajamo in v katerem živimo, je zaradi svoje napake vedno bolj tonil v lastno pogubo, zato smo s časom in z generacijami tja drseli tudi mi. Tik pred svojo smrtjo pa si je z afirmacijo Jaz sem Življenje in Nič Smrti rešil življenje in to rešitev ponuja tudi nam. Vsak od nas IMA SVOBODNO VOLJO, da se zanjo odloči ali pa ne. Po drugi strani pa, če želi živeti, TE TUDI NIMA, saj so posledice ene ali druge naše odločitve jasne. Kdor bo Izviru sledil, bo živel, kdor ne, pa ga čaka poguba (zakaj je temu tako, pa sem podrobneje že govorila v nekaterih drugih svojih člankih).

SVOBODO OZ. SVOBODNO VOLJO JE TAKO VEDNO TREBA PRESOJATI GLEDE NA POSLEDICE, KI JIH TA IMA ZA NAS IN ZA CELOTEN OBSTOJ! In ker je človek sposoben te posledice predvideti, tistih dejanj, ki bi mu škodovala ali celo stregla po življenju, čeprav bi jih lahko, ne stori. Oziroma mu ta v njegovo korist in korist vseh prepove družba oz. družbeni red. Ali pa kar Izvir sam.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: